המאמר נכתב על ידי חגית דורי
בוגרת לימודי תואר שני מחקרי בפולקלור יהודי השוואתי ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים
מדריכה ומנהלת הפעילות

בספרד (בלי האיים) יש כ – 17 מחוזות אוטונומיים שהקהילה (אוטונומיה) של מדריד  La Comunidad de Madrid היא אחת מהן. במילים אחרות, העיר מדריד היא בירה כפולה: בירת האוטונומיה ובירת ספרד כולה. כראוי לבירה כפולה היא חוגגת בו זמנית חגים לאומיים כמו לדוגמא 1 במאי הוא חג שנחגג בכל התחום הריבוני של ספרד, ויום למחרת אנו תושבי האוטונומיה של מדריד חוגגים את חג הניצחון של אזרחי ספרד במרד שפרץ במדריד ובסופו סולק הכיבוש הצרפתי של נפוליאון בספרד. 

מעשה שקרה בשכונת מלזניה במדריד ב 2 במאי שנת 1808, נערה צעירה בת 17 ששמה מנואלה מלזניה החזיקה ביד מספריים כי עבדה כתופרת נתפסה בעודה הולכת ברחוב על ידי קבוצת חיילים צרפתיים שהוציאו אותה להורג כי לטענתם היה בחזקתה "כלי נשק". באותו יום הוצאו להורג כ 409 אזרחים והתפשטה השמועה על כוונת הצרפתים להגלות את משפחת המלוכה הספרדית. זו היתה העילה לפרוץ המרד של אזרחי מדריד בכיבוש הצרפתי, ובגל שהלך והתגבר העלה את נס המרד אל כל מחוזות ספרד. העובדה שמנואליתה היתה צעירה, תמימה ואמיצת לב שהשתייכה למעמד עובדי הצווארון הכחול הפך אותה לגיבורה לאומית שעל שמה קיים רחוב ושכונה במדריד.


צייר התקופה המפורסם פרנסיסקו גויה ״צילם״ סצינות מארועי התקופה ותיאר אותן במכחול על קנבס. הוא נתן את הבמה לאזרחים הפשוטים שחיו תחת עול הכיבוש בעוד האריסטוקרטיה והמעמד הגבוה היו אדישים לנעשה. יצירותיו המפורסמות: המאבק בממלוכים שהיו שכירי חרב מצריים בצבא נפולאון והיצירה השנייה היא ההוצאה להורג ב 3 במאי כשהאזרחים הגיבורים מתוארים כדמויות מוארות בשנייה שלפני מותם עם מבט והבעת פנים מבועתת מפחד ואת החיילים הצרפתיים כדמויות חשוכות. יצירות אלו הן עדות שהשאיר האומן כירושה אומנותית לספרדים.

ה 2 במאי 1808 במדריד או המאבק בממלוכים, פרנסיסקו גויה 1814, מוזאון הפראדו.

3 במאי 1808 במדריד או ההוצאה להורג, פרנסיסקו גויה, 1814 מוזאון הפראדו.

כיום תוכלו לבקר בשכונת מלאזניה וברחוב מלזניה על שמה של הצעירה המדרילניה (ממדריד בספררדית) ולהנות ממגוון של ברים ומסעדות. זוהי שכונה בעלת גוון צעיר, הרבה סטודנטים בוחרים לגור שם. כמו כן תוכלו לבקר בכיכר 2 במאי שהוקם לזכר האירוע המכונן בהיסטוריה הספרדית.

השנה מדריד הכריזה על תאריכים בהם מתחילות החגיגות מה 30 באפריל ועד ה 6 במאי. במרכז מדריד יש הופעות פתוחות לקהל, ריקודים גויסקים (מהמילה גויה) עם תלבושות מהתקופה, ליד ארמון המלך מתקיימת תהלוכה של משמר המלך וכן תהלוכות במרכז העיר ליד כיכר סול. תושבי מדריד רבים לקחו את ההזדמנות לצאת ממדריד כדי לעשות מיני חופשה וזה ניכר בתנועה ברחובות ובתחבורה בעיר. חנויות הרשת הגדולות הבינלאומיות בגראן ויה ממשיכות בפעילות משעה 10 עד 22.00. השקט של יום חופש/ חג ניכר בשכונות המרוחקות יותר מהמרכז שם גם העסקים המקומיים סגורים בתאריכים 1 ו 2 במאי.

לידע כללי, כשהקהילה אוטונומית חוגגת יום חג גם אלו שרק עובדים בתחומי השיפוט של אותה אוטונומיה נהנים מיום חופש למרות שגרים פיזית מחוץ לשטח השיפוט שלה אלא רק עובדים בתחומה.

לחצו על הקישור לתוכנית הארועים במדריד https://www.madrid.org/fiestasdel2demayo/2024/

מכאן; מבירת ספרד אני שולחת לכם דרישת שלום ומקווה לפגוש אותכם בסיורים שאני אישית עורכת.
לפרטים תוכלו למלא את דף הקשר באתר או לכתוב לי הודעה בוואטסאפ למספר 600873268 34 00

להתראות בקרוב ! Hasta pronto
חגית